Cum afectează leziunile sportive umărul și cum să te recuperezi

Cuprins

Leziunile sportive la umăr, categorie în care sunt incluse dislocările umărului sau ruptura de coafa rotatorilor, printre altele, pot avea un impact semnificativ asupra vieții și carierei unui sportiv. Neglijarea lor sau chiar tratarea lor într-un mod incorect poate duce la complicații pe termen lung și chiar la necesitatea renunțării la practicarea unui anumit sport. Cu toate acestea, majoritatea sportivilor pot reveni la nivelul lor anterior de performanță, prin măsuri conservatoare de tratament.

Tipuri comune de leziuni ale umărului

Există mai multe condiții comune în special în rândul sportivilor, unele de gravitate redusă, altele de o gravitate foarte ridicată. Printre cele mai frecvent întâlnite se numără însă entorsele, întinderile musculare, tendinita, dislocările și ruptura de coafa rotatorilor.

Dislocarea umărului

Dislocarea umărului este o leziune frecvent întâlnită în sporturi de contact sau activități care implică mișcări bruște și intense ale brațului. O dislocare umar apare atunci când capul humeral iese din cavitatea glenoidă, situație întâlnită în general după traumatisme. Dislocarea poate fi anterioară, posterioară sau inferioară, fiecare tip cu implicații diferite asupra tratamentului și recuperării.

Entorsele

Entorsele sunt leziuni frecvente ale ligamentelor, benzile de țesut fibros care leagă oasele între ele și stabilizează articulațiile, ce apar de obicei atunci când o articulație este forțată să se miște într-o poziție nenaturală, ceea ce duce la întinderea sau ruperea ligamentelor. Cele mai comune cauze ale entorselor includ căderile, mișcările bruște sau suprasolicitarea.

Ruptura de coafă a rotatorilor

Coafa rotatorilor este un grup de mușchi și tendoane care stabilizează articulația umărului. Ruptura de coafă a rotatorilor poate fi rezultatul unui traumatism acut sau al uzurii cronice, frecvent întâlnită la sportivii care efectuează mișcări repetitive deasupra capului.

Impactul leziunilor asupra funcționalității umărului

Leziunile umărului afectează sever funcționalitatea articulației, deoarece limitează capacitatea de a efectua mișcările necesare în sportul practicat. Dislocările repetate pot duce la instabilitate cronică, în timp ce ruptura de coafa rotatorilor, o consecință comună a traumatismelor la nivelul umărului, poate cauza pierderea forței și mobilității.

Tratament conservator

Tratamentul conservator este adesea prima linie de apărare împotriva leziunilor umărului. Protocolul RICE, ce presupune odihnirea articulației, aplicarea locală de gheață, compresia și elevația zonei afectate, este aplicat în majoritatea leziunilor. Simultan, medicamentele antiinflamatoare pot fi utilizate pentru a reduce durerea și inflamația.

Tratamentul chirurgical

În cazurile severe sau atunci când tratamentul conservator nu este eficient, intervenția chirurgicală poate fi necesară. Artroscopia umărului este o procedură minim invazivă utilizată pentru a repara dislocările repetate și rupturile de coafă a rotatorilor. Chirurgia poate implica sutura tendonului rupt sau stabilizarea articulației, pentru a preveni dislocările recurente.

Articole Asemănătoare

echpa nationala de ciclism

Echipa nationala de ciclism

Timp de citit: 6:43 min

Istoria Echipei Nationale de Ciclism Romania are o traditie bogata in ciclism, care a inceput sa prinda contur in perioada interbelica. Prima echipa nationala de ciclism a fost formata in…

Vezi articolul
echipa nationala de handbal a romaniei

Echipa nationala de handbal a Romaniei

Timp de citit: 4:41 min

Istoria Echipei Nationale de Handbal a Romaniei Romania are o istorie bogata in ceea ce priveste handbalul, fiind una dintre tarile cu cea mai mare traditie in acest sport. Infiintata…

Vezi articolul
echipa nationala de tenis de masa

Echipa nationala de tenis de masa

Timp de citit: 7:45 min

Istoria echipei nationale de tenis de masa Tenisul de masa, cunoscut si sub denumirea de ping-pong, este un sport care a castigat popularitate la nivel mondial, iar Romania nu a…

Vezi articolul