Top 5 cele mai renumite închisori din lume

Cuprins

De-a lungul istoriei au fost mai multe locuri de detenție memorabile. Pe unele dintre ele încă le mai putem vedea. Altele chiar funcționează. Toate vin cu povești interesante. Unele au fost chiar sursele unor legende importante.

1. Alcatraz (SUA)

Este faimoasă pentru poziția sa izolată, pe insula din Golful San Francisco. Este una dintre cele mai notorii închisori federale din lume. A găzduit printre cei mai periculoși criminali. Al Capone și George “Machine Gun” Kelly sunt unii dintre ei. Închisoarea a fost cunoscută pentru regimul său dur. Evadările erau considerate imposibile. Cu toate acestea, au avut loc câteva încercări.

2. San Quentin State Prison (SUA)

Este una dintre celemai vechi și notabile închisori din California. A fost deschisă în 1852. Rămâne activă și astăzi. Este singura închisoare din California care găzduiește camera de execuție pentru condamnații la moarte. De-a lungul anilor, a fost subiectul multor filme, documentare și reportaje. La baza lor a stat istoria sa bogată și complexitatea vieții din interior. Totodată, a fost subiect și pentru jocuri. San Quentin, un slot foarte căutat în prezent, este un bun exemplu. Acesta tratează tematica specifică închisorii într-un mod unic. De asemenea, a fost prezentă și în RPG-uri și alte tipuri de jocuri.

3. La Sante Prison (Franța)

Sursa foto

A fost reumită pentru condițiile dure. A găzduit de-a lungul timpului deținuți celebri. În prezent, este una din cele mai faimoase închisori din Franța.  A fost deschisă în 1867. Este cunoscută pentru regimul strict și pentru numărul mare de sinucideri raportate. În ciuda criticilor, a rămas un simbol al sistemului penitenciar francez.

4. HM Prison Belmarsh (Regatul Unit)

Este una dintre închisorile de maximă securitate din Regatul Unit. A fost deschisă în 1991. Este localizată în sud-estul Londrei. Conform Wikipedia, a găzduit numeroși deținuți de mare profil, inclusiv teroriști și criminali periculoși. Este adesea menționată în mass-media. S-a poplarizat datorită cazurilor celebre și a regimului său strict. Cu timpul, notorietatea sa a transformat-o în legendă.

5. ADX Florence (SUA)

Este cunoscută datorită regimului dur. Aceasta este o închisoare de maximă securitate. Se află în Colorado. A luat numele de Alcatrazul Munților stâncoși. A fost deschisă în 1994. Este destinată deținuților care prezintă riscuri extreme de securitate. Deținuții sunt adesea izolați 23 de ore pe zi. Astfel, închisoarea este recunoscută pentru condițiile foarte stricte. Uneori traiul aici este catalogat drept extrem și inuman.

Aceste închisori au devenit renumite pentru severitate în primul rând. La toate acestea se adaugă și deținuții găzduiți. Multe figuri importante le-au trecut pragul. Au rămas nume importante în cultura populară. De asemenea, au schimbat percepția asupra sistemului penitenciar. Fiecare vine cu o istorie bogată și complexă. Reflectă mai multe aspecte ale justiției și securității.

În timp, toate aceste închisori s-au transformat în legende. De asemenea, au influențat de multe ori legislația și sistemul juridic. Spre exemplu, San Quentin a pus bazele unor reforme judiciare importante. Militanții pentru drepturile omului au cerut condiții mai bune pentru deținuți. După multă insistență, au reușit să obțină câte ceva din amendamentele aflate pe listă.

Articole Asemănătoare

Luxația rotuliană: Impactul asupra activităților sportive și strategiile de recuperare

Timp de citit: 2:16 min

Luxația rotuliană este o condiție comună în rândul persoanelor active fizic, care influențează negativ performanțele sportive și care, de cele mai multe ori, necesită o intervenție medicală imediată. În majoritatea…

Vezi articolul

Cum afectează leziunile sportive umărul și cum să te recuperezi

Timp de citit: 2:25 min

Leziunile sportive la umăr, categorie în care sunt incluse dislocările umărului sau ruptura de coafa rotatorilor, printre altele, pot avea un impact semnificativ asupra vieții și carierei unui sportiv. Neglijarea…

Vezi articolul